Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa do ekspresu arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie podobne, to jednak się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać gruntownie skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.