Sedno kuchni włoskiej- łatwość i naturalne składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz klienci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako fundamentalne węglowodany, które akompaniują posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest kolejnym wspaniałym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe czy też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!